Vinding & Binding

Mobiele Buurtpost

Vanuit de wijk is de Stichting de Buren van Oost ontstaan. Stichting de Buren van Oost bestaat uit betrokken,bevlogen en actieve bewoners die een stabiele, actieve en plezierige woonomgeving willen bevorderen.

Om De Buren van Oost structureel en fysiek in de wijk te vestigen, ontstond het idee een mobiele huisvesting aan te schaffen middels een pipowagen, die op verschillende locaties in Schiedam Oost staat.

Een mobiele buurtpost, waar bewoners naar toe kunnen gaan, kunnen overleggen en, waar zij met elkaar en met relevante instellingen in contact kunnen komen.  

Zo komt de Stichting de Buren van Oost echt naar de buren toe, heeft daardoor een groter bereik in de wijk en komt de verbinding eerder tot stand onder de buurtbewoners.

 

Vanuit deze mobiele buurtpost, is Stichting de Buren van Oost verschillende nieuwe activiteiten gaan ontplooien/ondersteunen. Maaltijden bereiden voor en door buurtbewoners, een buurtboodschappendienst, een buurtkoffie, inloopspreekuren in samenwerking met andere instellingen in de wijk en een ruilmarkt voor diensten en materialen. Bij deze activiteiten wordt samengewerkt met bestaande initiatieven zoals Yets Foundation, Schiedams Lef, de buurtwerkplaats ‘De Buren’,  het WOT, basisscholen en de kinderopvang. Om instellingen en bewoners met elkaar te verbinden organiseert de Stichting de Buren van Oost netwerk ontbijten en buurtlunches. Met deze lunches en ontbijten wil Stichting de Buren van Oost de lijnen tussen instellingen verkorten en de toegang voor buurtbewoners zo laagdrempelig als mogelijk houden. 



Video's

Blog

Vanmiddag weer zo'n leuke "spontane ontmoeting" in de wijk. Ik was bezig met klussen en in ene komt er een man langsgelopen en vraagt: Wanneer gaat U open?

We raakte in gesprek met elkaar over ons initiatief en ik nodigde hem uit om even binnen te komen kijken in onze Pipowagen. Toen hij het schilderij zag hangen van ons klein zigeunerjongetje glommen zijn ogen en vertelde hij dat hij jarenlang meegereisd heeft met het Circus als Clown en Goochelaar. De verhalen kwamen los en ik heb met volle teugen zitten genieten van al zijn anekdotes. 

 

Toen ik vertelde dat we ook kinderactiviteiten willen gaan inzetten kwam er wederom een lach op zijn gezicht en zag ik die glim weer in zijn ogen. Wat kan het leven je toch op een mooie manier bij de juiste mensen brengen. Mooi..

 


Pastoor ontmoet Engel bij de Buren van Oost

Wie in Schiedam Oost woont, zal de `Pipowagen` die aan de Ohmstraat staat, wel eens zijn opgevallen. Een vrolijk gekleurde bouwvakkerskeet, met manden met bloemen aan de veranda. En misschien ook bekend, dat die wagen iets te maken heeft met de `Buren van Oost`. 

 

Maar wie zijn de Buren van Oost en wat doen ze. Deze zomer gingen pastoor Duynstee en Gerarda Havermans op onderzoek uit.

 

Op een zonnige vrijdagochtend schoven we aan bij Mary Brokkken, de initiatiefneemster en oprichter van de Stichting de Buren van Oost. We werden heel hartelijk ontvangen, met koffie en heerlijke appeltaart, en we raakten al gauw in gesprek. Met Mary, en met andere vrijwilligers en bezoekers. Mary vertelde dat het doel van de Buren van Oost is, om de bewoners van Schiedam Oost met elkaar te verbinden en vanuit betrokkenheid bij elkaar te proberen met elkaar problemen in de wijk aan te pakken. Denk aan zaken als zwerfafval, maar ook de veiligheid in de wijk. Als je weet wie je buren zijn en wat er leeft in de buurt, voel je vanzelf meer verbondenheid en daarbij verantwoordelijkheid in en voor je leefomgeving. 

 

Om die verbondenheid tot stand te brengen, organiseren de Buren van Oost verschillende activiteiten. Zo is er dagelijks vrije inloop, op maandag houdt het Wijkondersteuningsteam spreekuur en op vrijdagochtend is er koffie met zelfgebakken appeltaart! Op maandag is er ook de `Buurthap` vanaf 17.00 uur kan iedereen die dat wil aanschuiven voor een lekkere en gezellige maaltijd, waarvoor een kleine bijdrage wordt gevraagd. Op donderdagavond wordt er dikwijls gedart. Op de woensdagmiddag zijn er van 13.00 tot 16.00 uur kinderactiviteiten. Een afwisselend programma en nieuwe initiatieven zijn altijd welkom net als nieuwe vrijwilligers! 

 

Inmiddels is pastoor Duynstee een regelmatige bezoeker van de Buren van Oost. Niet alleen omdat het eten er op maandag lekker en goedkoop is 3,50 incl drank maar ook omdat hij het belangrijk vindt dat onze Basiliek, de Parel van Oost, betrokken is bij het wel en wee van de wijk. `Ons geloof kan geen gestalte krijgen zonder groei in relaties. Door onderling communicatie kunnen we groeien in onze relatie met God`zo zegt hij.

 

En hoe zit het nu met die ontmoeting tussen pastoor en Engel. Toen pastoor Duynstee een keer aanschoof bij de buurthap, at daar ook iemand mee met de voornaam Engel. Dus bij het voorstellen klonk `Goedendag, ik ben de pastoor`. `Goedendag, ik ben Engel`. 

Pastoor Duynstee was sprakeloos. Hij dacht dat hij voor de gek werd gehouden. Maar gelukkig hervond hij zich zelf net op tijd en voelde hij van binnen de `Buurkracht`. Zoals een poster van Loesje zegt,

De gezelligheid van de buurt is al een energiecentrale op zichzelf. 

 

Dus loop eens langs bij de Buren van Oost, voor een kopje koffie, een gesprek over wat u bezighoudt in de wijk, een lekkere maaltijd, of gewoon....voor de gezelligheid! U vindt de Buren van Oost in de `Pipowagen`aan de Ohmstraat, naast Marconihove. 

 

Namens de pastoraat groep, Gerarda Havermans van Mourik.


De complimenten van Groen Links Schiedam

Tijdens de Buurtkoffie & Zelfgemaakte Appeltaart kwam Fractievoorzitter Jeroen Ooijevaar van Groen Links Schiedam een complimententaart brengen voor ons initiatief. Dat was een smakelijke verrasssing! Bedankt!

De Rooie Molen Prijs (SP) voor Stichting de Buren van Oost

De Buren van Oost zijn de winnaar van de Rooie Molen Prijs. Die werd gisterenavond 13 januari 2017 door de schiedamse SP uitgereikt in lunchroom de Beurs. De Buren van Oost zijn in de ogen van de SP-mensen een "jong initiatief dat nu al zijn waarde heeft bewezen". Met hun Mobiele Buurtpost brengen "de Buren" in Schiedam Oost mensen bij elkaar. Grote trekker is Mary Brokken, die begonnen is met het serveren van koffie en zelfgemaakte appeltaart, de Buurtkoffie, op vrijdagochtend. In den beginne bij Brokken thuis, later in hun bouwkeet aan de Marconiweg die door de schiedammers al de "Pipowagen" is gedoopt. De Rooie Molenprijs wordt door de Socialistische Raadsfractie toegekend aan Schiedamse initiatieven die de stad mooier maken. Vorig jaar won Mooi Werk de prijs.

 

 

Gedicht door stadsdichter: Manuel Schiesser, dat hij speciaal voor de gelegenheid had geschreven

Moulin Rouge
De Molen die draait en maalt en dwaalt,
De Molen die straalt en praalt en daalt,
Alsmaar rond dansend in woeste wind;
Die verkilt, verstilt, verstijft, beklijft. 

De Roodharige molenaar bezwijkt,
Zonder de granieten molensteen,
Die boos draait en zingt en wringt,
De bedorven koren schoven beloven.

Ringen, Cirkels, kringen, springen,
Vol vurigheid onrecht bedwingen.
Warme zoete verblijde woede,

Die zachtjes neigt naar menselijkheid,
Ons stilzwijgend doet vermoeden,
Dat wij van onze ketenen zijn bevrijd.

Schiedam Vrijdag 13 januari 2017
ter gelegenheid van;
"Rooie Moolenprijs 2017"
Manuël Schiesser

 

Nieuwe Stadsblad

De Buurthap

 

Twee en halve maand verder, na het begin van een heerlijk initiatief van onze Stichting

" de Buurthap" . 

Dat zijn tien maaltijden, verzorgd door en voor buurtbewoners. Kon, als coördinator, niet bedenken dat het zo zou mogen lopen. Denk eigenlijk niemand van ons. Andere initiatieven blijken ook zo te werken. Maar de ervaringen moet je lezen in de blogs van de coördinators, van die andere initiatieven. Terug naar de " Buurthap" . Tien maaltijden verder. Jeetje, wat een ervaring zeg! Wat een mooie ervaring. Levensverhalen, emoties, zelfs het verlies van een vaste klant, bracht ons, met een maaltijd samen. Een kleine blog, want meer valt er niet te zeggen. Voel me een bevoorrecht mens, dat ik hier deel vanuit mag maken. De tiende maaltijd wordt een heerlijke oerhollandse Erwtensoep. Met aansluitend een bespreking over een Amerikaanse traditie, Halloween. Daar waar we al Roti, Nasi, Spaghetti en andere heerlijke wereldgerechten, mochten eten. Hartelijke groet, Ilonka Gootjes

Wie zijn wij?

Foto's


Oprichter

 

Mary Brokken

 

Ik ben Mary Brokken. 47 jaar, trotse alleenstaande moeder van mijn zoon Noah. Vanaf mijn 16e ben ik gaan werken. Veel ervaringen opgedaan, zowel in mijn loopbaan, als in mijn leven. In de afgelopen 16 jaar voornamelijk werkzaam geweest in de Sociaal Maatschappelijke Sector; als woonbegeleider, ambulant begeleider, met kinderen, jongeren en volwassenen. Ik ben een creatief persoon, zowel in denken als handelen.

Ik ben een doener. Eén van mijn passie's is mozaïeken. Ik voel me als een vis in het water als ik iets kan creëren. Zoals een mozaïek door verschillende stukjes één geheel wordt, zo breng ik ook mensen graag bij elkaar. Het cement tussen de stenen. De laatste jaren ben ik werkzaam geweest als werkbegeleider bij Stichting Pameijer. Veel wijkgericht werken gedaan in Rotterdam Zuid (Afrikaanderwijk). Ontmoeting met elkaar en daardoor ook ontmoeting met jezelf. Welk stukje kan ik bijdrage aan het geheel? Ik hoop met ons initiatief een goede bijdrage te kunnen leveren aan onze wijk en dat we met elkaar een stabiele, actieve en plezierige woonomgeving kunnen bevorderen. 

 

 

Voorzitter

 

Natascha vd Bersselaar

 

Ik ben Natascha vd Bersselaar. 45 jaar, alleenstaand en moeder van Lisa en Jordy. Sinds juli j.l. heb ik ontslag genomen en ben een nieuwe weg ingeslagen. Ik besloot om mezelf om te scholen naar de beauty-branche, met de bedoeling om uiteindelijk als ZZP'r verder te gaan. Dit houd momenteel in dat ik veel met mijn lessen bezig ben en moet trainen om mezelf klaar te stomen voor het grote gebeuren. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om het wel en wee om me heen te ondersteunen, daar waar het nodig is. Dus de vrije uurtjes die ik over heb probeer ik me nuttig te maken bij de mobiele buurtpost. Ik vind het een mooi en goed initiatief en hoop nog lang mijn bijdrage te kunnen leveren aan de Buren van Oost. 

Penningmeester

 

Willem Jan de Vroom

 

Ik ben Willem  Jan de Vroom. 55 jaar, gescheiden en vader van Max, Juul en Hero.  Ik ben lang bestuurslid en voorzitter geweest van verschillende maatschappelijke organisaties in Rotterdam en daarbuiten. In het dagelijks leven ben ik docent economie en Management en Organisatie (het oude Handelskennis en Recht) aan een middelbare school in het Westland.

Penningmeester ben ik nog nooit geweest. Ik vind het dan ook erg leuk om de stof die ik mijn leerlingen leer, hier zelf in Schiedam in de praktijk te brengen. Ik woon sinds 2014 in Oost. Stichting de Buren van Oost vind ik een goed initiatief en ik vind het leuk en zinvol mijn ondersteuning te geven aan de Stichting en daarbij aan de wijk.

 

Secretaris

 

Marjolein Ouwendijk

 

Hallo! Ik ben Marjolein Ouwendijk. Nu 54 maar dat verandert elk jaar ;-) getrouwd met Hans en moeder van Anita en Marcella. Oma van Dean, Alessia en Aelynn.

Mijn leven lang hard gewerkt en op mijn 52e weer naar school gegaan en een certificaat

gehaald. Ik mag mezelf Personal coach noemen. Daar ligt mijn passie, in het helpen van mensen die een blijvende verandering in hun leven willen.

Ik fiets, wandel en doe aan aquarobics naast lezen en televisie kijken.

Sinds mijn puberteit woon ik in Oost, ben getrouwd met een Oosterling. Buiten het feit dat ik mezelf een echte Schiedammer voel, ook nog bij deze wijk betrokken. Niet in de zin dat ik alles wil weten wat er gebeurd maar wel dat het een leuke woonwijk blijft, vooral ook veilig voor jong en oud.

Ik ken Mary (de initiatiefneemster) niet eens zolang. Onze eerste ontmoeting was op de buurtrommelmarkt:

"De Malle Pietjes van Oost". Die door haar was georganiseerd afgelopen oktober 2015. 
Ik gaf haar een compliment op facebook en we raakten aan de praat over de Buren van Oost, wat toen nog geen Stichting was maar wel een begrip was geworden in de wijk, door allerhande initiatieven waaronder de facebookpagina: de Buren van Oost Platform.

We spraken een keer af en ik bood meteen mijn hulp aan als die nodig zou zijn. Daarna kwam er een advertentie om een bestuur op te richten en ik heb nog gesolliciteerd ook.

Wat een geweldig initiatief om me met hart en ziel naast mijn gezin en mijn eigen coaching praktijk

“Gemini coaching” in te zetten voor mijn wijk. Stichting De buren van Oost, een initiatief voor en door de Buren van Oost. Wat mij aantrekt in deze is dat het door de bewoners en voor de bewoners is.

Dat we allemaal weten hoe het werkt en we geen wielen hoeven uit te vinden. We samen met alle bewoners, de gemeente en alle andere betrokkenen misstanden aan de kaak stellen en met iedereen het gesprek aan gaan.

Maar ook plezier maken met elkaar en weer buiten gaan spelen. Het feit dat we een aanvulling zijn op bestaande initiatieven in de wijk, maakt het alleen maar mooier. Dus ik ben in mijn nopjes als wij iets goeds neerzetten waar bewoners baat bij hebben.

Vrijwilliger

 

Ilonka Gootjes

 

Hallo! Mijn naam is dus, Ilonka Gootjes, 43 jaar. Bijna 20 jaar getrouwd met Marcel (45) en moeder van Lennon (17). Koud van de huishoudschool (Liedewijde) koos ik, voor een vervolgopleiding in de techniek en belandde op de RDM, Heijplaat. Waar ik diverse Las-diploma's mocht halen. Na de opleiding werd ik aangenomen als scheepslasser. Tot mijn spijt heeft dat maar 1 jaar geduurd. RDM ging zo goed als failliet en andere kleinere bedrijven waren helemaal niet berekend op dames in die branche. Ik belandde in het magazijn van een groothandel in winkel-inrichting, waar ik tot de geboorte van onze zoon heb gewerkt. Paar dagen per week, bij de thuiszorg gewerkt, tot de kans zich voordeed om in een buurtsnackbar te komen helpen (Sir Lorentz/Linny's Corner) waar ik 6 jaar bleef. Een klein jaar nadat dat ten einde was gekomen, mocht ik in de keuken van Muziek/Eetcafe v.d. Wal komen werken. Van afwashulp naar "zelfstandig kok" gegaan. (2 dgn per week) in 2 jaar tijd. Maar aan alles komt een eind, zo ook daar. Weer over een andere boeg en gaan werken als sorteerder van 2de hands-kleding. Wat het toch ook niet bleek te zijn. Door Mary gevraagd om een buurtrommelmarkt op poten te zetten (de Malle Pietjes van Oost). Wat een lol was dat! Genoeg lol dat Mary mij ook vroeg om in het bestuur te komen van de Stichting de Buren van Oost. Gelijk ja gezegd. Maar besturen is toch iets anders. Laat mij maar die vrijwilliger zijn, die de kans krijgt om deze prachtige stichting te steunen, met een heerlijk initiatief. Ik coördineer de Buurthap op de maandag, van 17.00 uur tot 20.00 uur. Altijd op zoek naar lekkerbekken, die mee willen eten. Plus altijd op zoek naar (wereldse) koks. Hoop nog lange tijd, deel uit te maken van deze mooie stichting!